Staal en beton voor windmolens

De werkzaamheden voor de bouw van twee windmolens van ‘Veur de Wind‘ aan de Meentjesweg en Ebbenweg in Nieuwleusen zijn volop bezig. Momenteel wordt er 100 ton aan staal gevlochten, rondom de ankerkooi. Deze ankerkooi is belangrijk en vormt de verbinding tussen het beton en het metalen vlechtwerk in de fundatie én de windmolen. Met metalen staven en staaldraad maken betonvlechters een oersterk vlechtwerk tussen de heipalen en de ankerkooi. Dit houdt de fundatie stevig bij elkaar en zorgt voor onverwoestbaar gewapend beton. Sterk genoeg om een windturbine overeind te houden.

Inkoopstation

Vorige week is het inkoopstation van het windpark aangevoerd en geplaatst. In het inkoopstation wordt de stroom van de windmolen op het landelijke elektriciteitsnet gezet. Hier zit ook de stroommeter, die precies meet hoeveel stroom is geproduceerd. Netwerkbeheerder Enexis verzorgt vanaf hier de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. Het lijkt erop dat Enexis hiermee  begin volgend jaar een start kan maken.

Heipalen en betonmixers

Het maaiveld is door een loonwerker alweer een tijdje geleden op beide locaties afgegraven om ruimte voor de fundamenten te maken. Daarna heeft een heimachine zogenaamde vibropalen geheid. Hierbij is een buis met losse bodemplaat, de grond in geheid. De wapening wordt daarna in de buis gehangen en de buis volgestort met beton. Direct na het storten wordt de heibuis uit de grond getrokken, met een trilapparaat, waarbij de bodemplaat achterblijft.

Op de toegangswegen naar de bouwlocaties zal deze weken bouwverkeer en met name een aantal betonmixers extra drukte veroorzaken.

Voorjaar gereed

De beide windmolens komen eind januari 2021 naar Nieuwleusen en leveren enkele maanden later, misschien al wel in maart, energie. Het Duitse Enercon, is producent en leverancier. De molens die Nieuwleusen Synergie plaatst hebben ieder een vermogen van 4,2 MW en wekken ieder 13 miljoen kWh per jaar op (13.000 MWh). De twee molens leveren samen genoeg elektriciteit voor ruim 8.000 huishoudens.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp