Wecycle: win-win voor school en natuur

In de Nationale Recycleweek van 11-17 oktober ga ik op bezoek bij Eric Arends, directeur van basisschool St. Cyriacus in Hoonhorst. De school is die morgen al volop in bedrijf en ik zie bij binnenkomst twee grote inzamelbakken bij de ingang staan. Die bakken zijn bestemd voor de elektrische apparaten die de leerlingen mee naar school hebben genomen omdat ze thuis niet meer gebruikt werden en ergens in een verborgen hoekje of kastje stof lagen te vangen. Via Wecycle krijgen die apparaten een volgende bestemming.

Concurrentie van de Kinderboekenweek

Ik ben benieuwd hoe deze inzamelactie bij de Cyriacusschool verloopt. Of deze actie nog steeds een succes is, want al meer dan 10 jaar geleden werd deze actie gelanceerd. Hoe weet de school het enthousiasme vast te houden bij de leerlingen en hun ouders? Het antwoord hoop ik in het komende gesprek te krijgen.
Op mijn vraag of deze week ook volop aandacht is voor de Nationale Recycleweek moet Eric mij teleurstellen. Want van 6 t/m 17 oktober is de Nationale Kinderboekenweek, die in het teken staat van ‘Worden wat je wil’. Ook vanuit Dorpen van Morgen, begrijpen we heel goed dat alle aandacht uitgaat naar de Kinderboekenweek met in de spotlights interessante en spannende beroepen.

Toch volle bakken! Hoe dan?

Maar hoe komen die bakken dan zo vol? Eric geeft aan dat ieder jaar na de zomervakantie de inzamelbakken arriveren en dat hij dan een rondje door de klassen maakt. Kinderen krijgen te horen waarvoor die grote bakken bij de ingang staan en worden uitgenodigd mee te denken over de inzamelactie. Maar omdat de inzameling zo langzamerhand ook binnen de gezinnen een bekende actie is geworden, weten soms leerlingen uit groep 1 al mooi te omschrijven wat het woord ‘recyclen’ betekent. Dat is leuk om te horen.


Tot november worden de bakken gevuld met elektrische tandenborstels, strijkijzers, toetsenborden, muizen, radio’s, Cd-spelers, kerstverlichting, krultangen, föhns en meer apparaten met een stekker. Daarna haalt de organisatie van Wecycle ze weer op en telt het aantal ingezamelde apparaten. Doorgaans levert het wel zo’n 250 apparaten op waarvoor de school wordt beloond met een boekenpakket. Zo heeft de Cyriacusschool haar bibliotheek al kunnen uitbreiden met boeken over geschiedenis, dieren en vorig jaar met mooie kindergedichten. En tussentijds krijgen leerlingen als dank, of juist ter aanmoediging, een passend cadeautje zoals een zoekpuzzel.

Minder CO2 in de lucht door apparaten en lampen te recyclen → CO2 is een gas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde en daarom is het belangrijk dat er niet te veel van in de lucht komt. Door grondstoffen na recyclen opnieuw te gebruiken in plaats van uit de natuur te halen, is er minder energie nodig en dit leidt tot minder CO2 in de lucht. Wecycle heeft laten uitrekenen dat zij jaarlijks 345.000.000 kilo CO2 bespaart. Dit is te vergelijken met de uitstoot die in een jaar wordt veroorzaakt door maar liefst 119.000 benzineauto’s!
Bron: Wecycle

Duurzaamheid op school: breed onder de aandacht

Eric vertelt dat deze inzamelactie niet op zichzelf staat. Het maakt deel uit van een heel programma waarin de school de kinderen kennis laat maken met de natuur en hun omgeving en hoe je daar zuinig mee om kunt gaan. Zo is er ieder jaar een Cultuurfestival. Afgelopen jaar stond dat festival in het teken van duurzaamheid, waarbij pompoenen volledig werden gebruikt. Want nadat deze uitgehold waren en een mooi Halloween lichtje overbleef, werd van het vruchtvlees pompoensoep gemaakt. Dat was dubbel genieten! Daarnaast maakten zij van restmaterialen eigentijdse kleding. Daarmee steel je wel de show!
Ook worden binnenkort voor de leerlingen van de onderbouw boeken aangeschaft die in verhaalvorm en dichtbij hun belevingswereld voorbeelden geven van hoe je zuinig en met veel plezier kunt omgaan met de natuur en alles wat die biedt. Voor de oudere groepen staat een reis gepland waarin ze kennis maken met het werelderfgoed van Nederland: de Waddenzee. Lekker tot de enkels in de modder en wadlopen door het water.

Groene schoolplein komt eraan

Tenslotte gaat ook de St. Cyriacusschool aan de slag met het schoolplein. Momenteel werken ze druk aan een plan voor vergroening van het plein. Zij kunnen daarbij gebruik maken van een subsidiepot van de Provincie Overijssel, maar zoeken ook nog andere sponsors om hun groene plannen uit te rollen. In Hoonhorst verwachten we dat die hulp er zeker gaat komen. Immers, initiatieven die bijdragen aan een verdere verduurzaming van Hoonhorst kunnen doorgaans rekenen op veel credit van de gemeenschap. Eric gaat graag in gesprek met bewoners en organisaties die de school daarin willen ondersteunen op welke manier dan ook.

Meer lezen over de acties van Wecycle? Lees dan: Nationale Recycleweek: een 2e leven voor je apparaat

Interview Jannet Kroes

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp