‘Ik ben niet zo’n duurzaamheidsfreak’

“Door Duurzaam Hoonhorst – en Evert Jan Hof als inspirator – heb ik mij bewust verdiept in duurzaamheid en hoe wij de aarde uitputten,” zegt Mirjam Klein Herenbrink. “Daarom hebben we in onze woning heel wat duurzame maatregelen genomen.”

Ruim anderhalf jaren wonen Mirjam en Marcel Klein Herenbrink nu in hun geheel verduurzaamde twee-onder-een-kapwoning in Hoonhorst. “Het begon ermee dat de woning uit 1970 flink opgeknapt moest worden toen we hem kochten,” zeg Marcel. “Evert Jan Hof en Anthony Voets  van Duurzaam Hoonhorst deden ons allerlei duurzame ideeën aan de hand. We waren niet per se van plan om dat allemaal uit te voeren. Maar van het een kwam het ander.”

Zestien maanden lang stak Marcel ieder vrij uurtje in het opknappen van de woning. Hij is handig, heeft eerder als loodgieter in de bouw gewerkt. Verder kreeg het stel hulp van hun kinderen, familie en vrienden. “Door alle uren van Marcel konden wij geld uitsparen en daardoor zo ver gaan in het verduurzamen,” vult Mirjam aan. “We kozen ook bewust elke keer voor plaatselijke ondernemers.”

De woning werd geheel gestript en van het gas afgesloten. Er kwam een schil met isolatie van 25 centimeter om de woning en om de nieuwe aanbouw van 8 x 4 meter. De spouw was al gevuld met isolerende korrels. De woning kreeg overal nieuwe aluminium kozijnen met triple beglazing (isolerend glas). Bovendien werd er een warmte-terugwin-installatie geplaatst, een waterpomp, een wateronthardingssysteem en een warmtepompdroger – lucht warmtepomp verwarming –, boven en beneden vloerverwarming om te verwarmen en te koelen. Het complete dak is vernieuwd: nieuwe pannen en isolatie, nieuwe dakkapellen – alleen de oude sporen zijn blijven zitten – inclusief zestien zonnepanelen. De hele woning is voorzien van ledverlichting.

“Ik ben zelf helemaal niet zo’n duurzaamheidsfreak,” zegt Marcel, “maar omdat we toch moesten verbouwen, konden we het net zo goed meteen duurzaam doen.” Hij kan zich wel voorstellen dat het kostenplaatje sommige mensen afschrikt. De kosten stapelen zich op, is zijn ervaring. “Ik vind het heel prettig dat we nu zelfvoorzienend zijn,” zegt Mirjam, “en we nu maandelijks minder kosten hebben.”
De woning is behaaglijk en comfortabel en de tuin is opgeknapt als onderdeel van duurzaamheid. De beukenhaag, boompjes, het gras en de bloemen zijn bewust meegenomen in het tuinplan.
Op het kluslijstje staat alleen nog het isoleren van de kap van schuur, inclusief nieuwe dakpannen en een afwerking op de buitenmuren.


(Dit artikel verscheen ook in het magazine van Dorpen van Morgen).

Ook verduurzamen? 

De eerste 75 euro bespaar je al met de online waardebon van Dorpen van Morgen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp