Reilen en zeilen bij Deuroe Veuroe

Wat gebeurt er met spullen die niet verkocht worden in een kringloopwinkel? We vragen het bij Deuroe Veuroe in Nieuwleusen. Vrijwilliger Klaas Knol geeft ons een kijkje achter de schermen en laat zien hoe het reilt en zeilt in de kringloop. Vanaf de inname, door de winkel, over het buitenterrein, langs de vele recycle-containers tot aan die ene restgoedcontainer. “We doen er alles aan om het legen van deze container zo lang mogelijk te rekken.”

Deuroe Veuroe bestaat sinds 2012. De kringloopwinkel op het industrieterrein van Nieuwleusen is een initiatief van Nieuwleusen Synergie en wordt volledig gerund door vrijwilligers. De opbrengsten van de winkel gaan naar de activiteiten van de duurzaamheidsvereniging, zoals de sociale tuin. Het geld wordt dus -heel toepasselijk- hergebruikt in het dorp.

Geen rommel bij de inname

Klaas Knol is vanaf het begin betrokken bij Deuroe Veuroe en geeft al vele jaren leiding aan de winkel. Het leven van de gepensioneerde autoschade expert en zijn vrouw Willy die de kassa bedient, staat voor een groot deel in het teken van Deuroe Veuroe. “Het is hard werken, maar ook erg gezellig,” vertelt Klaas.

Vandaag staat Klaas bij de inname, waar het een komen en gaan is van mensen. Terwijl hij een doos met goederen van een echtpaar bekijkt, legt hij uit: “Wij gaan puur voor hergebruik. Rommel nemen we niet in.” Het echtpaar krijgt een goedkeurend knikje. De doos gaat in de stelling, om later gesorteerd te worden.

Alles met een stekker

De testruimte

Een volgende bezoeker dient zich aan. De dvd-speler die hij inlevert, werkt niet meer. “Geen probleem, zegt Klaas. Witgoed, televisies, computers; alles met een stekker of batterij nemen we sowieso in. We hebben een collega die alle elektra test. Werkt het, dan gaat ’t de winkel in. Is het kapot, dan gaat het naar Road2Work in Dalfsen.” De kringloop ontvangt er zo’n 12, 13 cent per kilo voor. Bij Road2Work demonteren en ‘depollueren’ re-integratiekandidaten het elektronisch afval en witgoed. Materialen en stoorstoffen (stoffen die het recyclingsproces verstoren) worden gescheiden en gesorteerd aangeboden aan gecertificeerde verwerkers.

Speelgoed, ijzer, aluminium, boeken, meubels; in principe wordt alles ingenomen. Zolang het maar geschikt is voor hergebruik. “Wanneer mensen bijvoorbeeld met een autozitje vol vlekken aankomen, dan geef ik ’t mee terug,” vertelt Klaas.

Voor elke hoek een vrijwilliger

Voor elke hoek in de winkel is er wel een vrijwilliger. Klaas: “We hebben twee dames voor de kleding. ‘Boekenpiet’ sorteert de boeken. Een dame uit het dorp maakt eens in de maand alle puzzels en controleert zo of ze compleet zijn. En weer iemand anders zorgt ervoor dat alles mooi opgesteld wordt in de winkel.

Even tijd maken voor een bakje koffie

Klaas leidt ons door de zorgvuldig ingerichte en fris ruikende kringloopwinkel. Beneden is er de boekenhoek, het speelgoed, het servies. De grotere meubels gaan vanaf de inname met een lift naar de eerste etage. “We verkopen vooral klein spul. De grotere meubels lopen minder hard. Soms zet ik daarom meubels zoals bedden op Marktplaats.”

Regelmatig ontvangt Deuroe Veuroe ook begeleiders van Stichting Vluchtelingenhulp om een interieur bij elkaar te zoeken voor vluchtelingen. Klaas legt uit: “Een vluchteling ontvangt daarvoor zo’n 300 of 400 euro. Dat is natuurlijk heel weinig, maar hier bij de kringloop kunnen ze er toch een compleet huis mee inrichten.”

Afval steeds minder waard

Buiten staat nog een restant aan tuinmeubilair. “Dat is hard gegaan, deze zomer met de corona,” zegt Klaas tussen neus en lippen door. En dan komen we aan bij de containers. Alle goederen die niet verkocht worden, worden zorgvuldig gestript en gesorteerd. RVS, aluminium, koper; alles wordt verzameld in aparte bakken. Het witgoed wordt volgens een nauwkeurig protocol opgestapeld in de container. Klaas: “In de 30 jaar die ik voor een verzekeringsmaatschappij werkte, heb ik wel commercieel leren denken. Dat komt hier mooi van pas. Deze bak met losse kabels is bijvoorbeeld zeker 50 euro waard.”

De ‘waardeloze container’

Klaas merkt wel dat het afval steeds minder waard wordt. “Het aanbod is gewoonweg te groot. De oud ijzerboer betaalt nog 13, 14 cent per kilo. Het oud papier levert slechts 20 euro per ton op. Voor kleding ontvingen we eerder wel 80 euro per kuub, maar nu krijgen we geen vergoeding meer als het naar het Leger des Heils gaat. En glas levert niets meer op.”

Ook afvalverwerker ROVA rekent steeds hogere prijzen om containers te legen. “Kijk, het legen van deze restgoedcontainer kost ons maar liefst 400 euro.” We staan voor een grote, groene container. De inhoud: het ultieme restafval. Een beschadigd plastic popje, een afgedankte koffer met gaten, waardeloze rommel. “Als ik hierover nadenk, kan ik er verdrietig van worden. Om dit te voorkomen, zouden mensen minder nieuw moeten kopen. Het is ook de reden waarom we hier zo selectief innemen en zo zorgvuldig sorteren.” Al die inspanningen hebben wel effect: “Over vier maanden komt de ROVA pas weer terug om deze container te legen.”

Ook naar de kringloop?

In de gemeente Dalfsen hebben we maar liefst drie kringloopwinkels. Naast Deuroe Veuroe in Nieuwleusen, kun je terecht bij Dorcas Dalfsen en Noggus&Noggus, ook in Dalfsen. Let op: Bekijk de websites om zeker te weten of een kringloopwinkel is geopend. In verband met corona zijn de deuren soms gesloten.

Opvolging gezocht!

Helaas voor Deuroe Veuroe stopt Klaas Knol in het voorjaar van 2021 in zijn huidige rol als leidinggevende van de kringloopwinkel. We zoeken een opvolger! Interesse? Mail naar nieuwleusen@dorpenvanmorgen.nl

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp