Verhalen uit de kringloop

Je vindt er bijzondere spullen. Tegen fijne prijsjes. Hergebruik is beter voor het milieu… We kunnen heel veel redenen opsommen waarom je naar een kringloopwinkel zou moeten gaan. Maar niemand kan het beter uitleggen dan de mensen die de kringloop al helemaal hebben ontdekt. Bezoekers en vrijwilligers van Deuroe Veuroe in Nieuwleusen deelden hun verhaal met ons.

Ontmoet andere liefhebbers

‘Ze noemen me Boekenpiet. Hier bij de kringloop zorg ik voor de boekenafdeling. Ik heb zelf ook zes boeken geschreven: vier dichtbundels, één novelle en één kinderboek. Maar dat was al in de vorige eeuw.

Het is leuk om op deze manier in contact te komen met andere boekenliefhebbers. Laatst nog was er iemand op zoek naar boeken van Anton Piek. Ik wist dat we er eentje hadden in de winkel. Toch mooi om iemand blij te maken met zo’n vondst.

Kijk, deze stapel heb ik net uit de winkel gehaald. Ze stonden er misschien al wel een jaar. Waarom ze niet werden verkocht? Ik kan het niet verklaren. Maar de volgende stap is het oud papier. Dat vind ik zo zonde. Niet als het om vuile en versleten exemplaren gaat, maar hier mankeert helemaal niets aan.

Of ik ook wel eens m’n eigen boeken tegenkom? Ja hoor. En nee, natuurlijk geef ik ze geen voorkeursbehandeling. Ik zet ze gewoon tussen alle andere boeken en dan gaan ze weg voor een paar cent…’

Piet Kalteren

Spullen in overvloed

 

“Ik heb al jaren geen nieuwe borden, kopjes of ander servies gekocht. Waarom zou ik het nieuw kopen, als het hier bij de kringloop in overvloed verkrijgbaar is? Ik vind het belangrijk om sober te leven. En als ik de enorme hoeveelheid spullen hier zie, zouden meer mensen dat moeten doen.

Voor corona uitbrak kwam ik hier nog vaker. Voor een gezellig praatje en om even lekker te snuffelen tussen de spullen. De pop van mijn kleindochter heb ik bijvoorbeeld aangekleed met kleertjes van hier. En ik neem regelmatig sierpotten mee. Soms ruil ik de spullen weer. Dan breng ik de ene pot terug en koop ik weer een andere. Zo geef ik mijn huis telkens een ander accentje.”

Klaasje

Tussen kunst en kitsch

‘Ik kom hier zeker eens in de 14 dagen met m’n vrouw. We willen verantwoordelijk omgaan met spullen en materialen. De circulaire economie-gedachte spreekt ons erg aan. Er is vaak nog wel iemand die wat heeft aan spullen die jij niet meer gebruikt, of waar je op bent uitgekeken. Zo laat je de dingen letterlijk rondgaan.

Mijn vrouw zoekt vaak tussen het speelgoed. Laatst vond ze een mooi muziekdoosje in de mand met gratis knuffels. Nadat ze het had gewassen, deed ie het nog steeds. Hij hangt nu op de slaapkamer van onze kleinzoon. En dit is mijn favoriete hoek: bij de boeken. Meestal neem ik wel een boek mee. Soms doe ik andere leuke vondsten. Zo vond ik eens een origineel schildpadlijstje. En een tijd geleden trof ik een verguld lijstje met fabergé strik. Op de achterkant zag ik dat het van een lijstenmaker in Parijs kwam. Wie weet zie je me ooit nog bij Tussen kunst en kitsch, haha!’

Liekele Hoekstra

Nostalgie!

“Nee, we komen niet hier uit de buurt. We wonen in Amsterdam. Nu zijn we op de terugweg van onze vakantie in Drenthe. Omdat we allebei veel van kringloopwinkels houden, hebben we gekeken welke op de route lag. Deze in Nieuwleusen leek ons leuk. Wist je dat er een kringloop app bestaat met een overzicht van kringloopwinkels in Nederland?

Waarom we zo van kringloopwinkels houden? We proberen duurzaam te leven en hoeven niet alles nieuw. En we vinden het leuk om bijzondere dingen te kopen die je in de standaard winkels niet ziet. Dit vogelhuisje met echte dakbekleding bijvoorbeeld. Leuk toch?

Een tijdje geleden kochten we badmintonrackets bij de kringloop, bleek het een professionele set te zijn. We worden gewoon blij van dat soort mooie vondsten. En de prijzen zijn natuurlijk ook heel leuk.

Een bezoek aan een kringloopwinkel heeft ook iets nostalgisch. Je komt vaak dingen tegen die je herinneren aan je jeugd. Hoe jong of oud je ook bent.”

Daan en Tessa

 

Meer kringloopverhalen?

Onlangs gaf Klaas Knol ons een uitgebreide rondleiding door kringloopwinkel Deuroe Veuroe. Binnenkort lees je ook zijn verhaal hier op dorpenvanmorgen.nl.

En wist je dat we in de gemeente Dalfsen nog twee hele mooie kringloopwinkels hebben? In Dalfsen vind je Noggus en Noggus én kringloopwinkel Dorcas.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp